Wij realiseren dagelijks mooie wanden met kaders gemaakt van sierlijsten. In de volksmond noemt men zo'n wand ook wel kaderwand of een wand met een vakkenverdeling. Kaders op een muur geven je ruimte meteen stijl en charme. We horen met regelmaat van onze klanten dat ze niet verwacht hadden dat een wand met kaders zo'n positieve impact kon hebben in het interieur.
We willen je graag inspireren en geven je op deze pagina de juiste informatie en uitleg om een perfecte kaderwand te kunnen realiseren in jouw interieur. We lichten onder andere uit welke opstellingen, verhoudingen en marges mogelijk zijn. Daarnaast zie je ook hoe een kader er uit komt te zien als er een mooi hoekstuk toegepast wordt en wat de impact kan zijn als je voor een brede of smale sierlijst kiest. Al deze factoren bepalen uiteindelijk hoe de kaderwand eruit komt te zien. Natuurlijk laten we je ook graag de meest populaire wandlijsten zien die erg geschikt zijn om kaders te maken op de muur.
Verschillende opstellingen kaderwand
Het is altijd goed om bij de basis te beginnen. Als je sierlijsten op de muur wilt maken kunt je het beste beginnen om te bepalen of je een lambrisering wilt of dat je de volledige wand wilt voorzien van kaders. Bij een lambrisering worden er enkel kaders op de onderste helfst van de wand geplaatst, je kunt kiezen om de kaders staand (relatief smal en hoog) of liggend (relatief breed en laag) toe te passen. Vaak wordt er boven de kaders nog een mooie wandlijst horizontaal gemonteerd die dient als bovenzijde van de lambrisering.
Als het meer bij jou past om de volledige wand te voorzien van kaders heb je de keuze om bijvoorbeeld staande kaders naast elkaar te plaatsen of om onder op de wand minder hoge kaders en boven op de wand hogere kaders te plaatsen. Indien gewenst kan je tussen deze kaders een wandlijst horizontaal voorzien om een nog klassiekere stijl te krijgen.
Verhoudingen kaders op de wand
Tekst
Ruimte rondom en tussen de kaders
De grootte van de marges (lege ruimtes) tussen en rondom te kaders is ook erg bepalend hoe het geheel er uiteindelijk uit komt te zien. Je kunt er ook voor kiezen om geen ruimte te houden tussen de verschillende kaders, je plaatst dan de verschillende kaders strak tegen elkaar aan. Meestal wordt er gekozen om 10 tot 15 centimeter ruimte te houden tussen en rondom te kaders, dit geeft een fijn en rustig beeld op de wand. Wil je voor het gevoel meer ruimte creëren dan kun je het beste kiezen voor een grotere marge, afhankelijk van de grootte van je wand kom je al snel uit op een marge tussen de 20 en 30 cm.
Het is ook mogelijk om kaders op een specifieke plek op de wand te monteren, De kaders kunnen bijvoorbeeld gecentreerd worden op de wand of meer in de hoek gemonteerd worden. De linker en/of rechter marge naast de kaders wordt in dat geval groter gehouden dan de marges onder, boven en tussen de kaders.
Tekst
Kies je voor een brede of smalle sierlijst?
Tekst
Voeg een hoekstuk toe aan je kader
Tekst
Voor perfect eindresultaat gebruik je de aanbevolen lijmen
We adviseren voor de montage van de sierlijsten op de muur om de lijmen te gebruiken van het merk Orac, deze zijn super sterk en speciaal ontwikkeld voor de sierlijsten. Na het verlijmen van de sierlijsten op de muur kan het geheel netjes afgewerkt worden met de DecoFiller.
Laat het geheel even drogen voordat je de muur gaat schilderen. Onze Little Greene verven zijn hier uitermate geschikt voor. De sierlijsten zijn al voorzien van een primer. De muurverf Intelligent Matt Emulsion is een primer en muurverf in 1 pot en kan dus direct op de muur aangebracht worden. Breng altijd minimaal 2 lagen aan voor een mooie dekking.